Vegaanikosmetiikkaa yhä laajemmin saatavilla

Vegaaniruokavaliota noudattavat vielä melko harvat, mutta vegaaninen kosmetiikka herättää kuluttajissa vuosi vuodelta yhä enemmän kiinnostusta. Vegaanimeikkejä kohtaan kohdistuva kysyntä on noussut moninkertaisesti kymmenen vuoden aikana ja lisääntyy jatkuvasti.

Joidenkin arvioiden mukaan vegaanikosmetiikkamarkkinoiden uskotaan nousevan vuoteen 2027 mennessä kansainvälisellä tasolla jopa 20:een miljardiin euroon.

Nykypäivän kuluttajat ja etenkin nuoremmat sukupolvet ovat todella valistuneita ja seuraavat tarkasti maailman tilannetta. Tietoa on saatavilla helposti, ja se on vaikuttanut suoraan myös kulutustottumuksiimme ja valintoihimme.

Monelle onkin tärkeää valita käyttöön sellaisia kosmetiikkabrändejä, jotka vastaavat omaa arvomaailmaa. Tämän seurauksena etenkin eläimillä testaaminen kosmetiikkateollisuudessa tuomitaan nyt jyrkemmin kuin koskaan.

Vegaanikosmetiikka – mistä on kyse?

Vegaanikosmetiikka on yleistermi, jolla viitataan kaikkiin ei-eläinperäisiin kosmetiikkatuotteisiin. Toisinaan se saatetaan sekoittaa luonnonkosmetiikkaan, mutta vegaanimeikeissä voidaan käyttää synteettisiä raaka-aineita tai esimerkiksi mineraaliöljyjä toisin kuin luomutuotteissa.

Vegaanimeikkejä on ollut saatavilla toki jo pitkään, mutta vasta kuluneiden viiden vuoden aikana vegaanituotteiden kysyntä kosmetiikan saralla on lisääntynyt toden teolla.

Vegaanimeikit eivät ole enää vain pienen joukon suosiossa, vaan niitä myydään nyt laajalti myös suurissa markettiketjuissa ja tavarataloissa.

Vegaanimeikeissä käytetään kasvipohjaisia ainesosia hyvinkin kekseliäästi ja niiden kehitykseen panostetaan jatkuvasti yhä enemmän.

Yksi yleisimmistä ainesosista ovat erilaiset sienet ja merilevät, mutta myös erilaiset yrtit, kasvi- ja kukkaisuutteet, mehiläisvaha, hunaja, lanoliini ja jopa kaurajauhot ovat tyypillisiä vegaanimeikkeihin sisältyviä ainesosia.

Vegaanikosmetiikka on helppo tunnistaa kaupan hyllyillä, sillä ne merkitään yleensä hyvin selkeästi vegaaneille sopivaksi.

Suositut vegaaniystävälliset meikkibrändit

Vegaanibuumin myötä kosmetiikkamarkkinoille on saapunut uusia tuotemerkkejä tiheään tahtiin.

Tällä hetkellä Suomessa saatavilla olevia suosittuja yksinomaan vegaanisia ainesosia kosmetiikassaan käyttäviä tuotemerkkejä ovat esimerkiksi The Ordinary, Urtekram, Cover FX ja Evolve.

Niiden lisäksi monet suuret kosmetiikkamerkit kuten Lumene ovat lisänneet vegaanisia tuotteita tarjontaansa viime aikoina reippaalla kädellä. Kaikki merkit viittaavat siihen, että vegaaniystävällisten kauneudenhoitotuotteiden aikakausi on vasta alkamassa.