Antiikin ajoista nykypäivään: Meikin historia ja kehitys

Meikin historia ja kehitys

Useimmille naisille meikki on enemmän kuin vain yksi kosmetiikkatuote, se on olennainen osa kauneusrutiinia. Monille kosmetiikan käyttö on päivittäinen rituaali, jota ilman he eivät yksinkertaisesti voi olla. Sekä miehet että naiset ovat käyttäneet meikkiä laajalti jo useiden vuosituhansien ajan. Käytäntö, jossa erilaisia aineita levitetään kasvoille tai vartalolle tarkoituksena korostaa tai peittää luonnollisia piirteitä, juontaa juurensa antiikin ajoilta. Meikkauksen alkuperä ja historia on kehittynyt huomattavasti vuosien varrella erilaisten kulttuurivaikutteiden, sosiaalisten suuntausten ja teknisten innovaatioiden ansiosta. Nykyään on olemassa yhtä monta erilaista meikkituotetta kuin on olemassa tapoja käyttää niitä. Huulipunasta ripsiväriin ja luomiväristä meikkipohjamaaliin, lue seuraavaksi perusteellinen selvitys meikkauksen historiasta ja kehityksestä.

Muinainen Egypti – meikin syntypaikka

Varhaisimmat tunnetut esimerkit meikistä ovat peräisin muinaisesta Egyptistä, ja sen käytöstä on löydetty todisteita eliittinaisten haudoista jo 7000-luvulta eaa. Muinaiset egyptiläiset käyttivät kasvoillaan paljon meikkiä suojellakseen itseään auringon säteiden haitallisilta vaikutuksilta. He käyttivät tähän todennäköisesti valkoisten mineraalien, punaisen okran, vihreän malakiitin ja mustan galeniinin yhdistelmää. Kuuman aavikkoilmaston vuoksi naisten oli tärkeää suojella herkkää ihoaan auringon haitallisilta UV-säteiltä. Muinaiset egyptiläiset levittivät siksi kasvoilleen erilaisia aineita tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Naiset käyttivät valkoisesta lyijystä ja vedestä valmistettua tahnaa suojatakseen ihoaan, ja he levittivät kasvoilleen myös paksua, värillistä jauhetta, joka oli valmistettu punaisesta okrasta, vihreästä malakiitista ja mustasta galenista. Näitä kosmetiikkatuotteita käytettiin paitsi suojaamiseen myös kulttuurisen ilmaisun muotona. Muinaiset egyptiläiset naiset käyttivät meikkiä parantaakseen ulkonäköään sekä osoittaakseen yhteiskunnallisen asemansa, ammattinsa ja varallisuutensa. Tällaisiin käytäntöihin vaikutti suuresti se, että egyptiläiset olivat vahvasti patriarkaalinen yhteiskunta, jossa oli selkeä sosiaalinen hierarkia. Siksi naisille oli tärkeää näyttää mahdollisimman houkuttelevilta, jotta he saisivat varakkaan aviomiehen ja jotta he voisivat edistää sosiaalista asemaansa.

Image Source: Unsplash‍

Renessanssi: taiteen ja kosmetiikan kohtaaminen

Kosmetiikan käyttö koki suuren uudistuksen renessanssin aikana, jolloin kosmetiikkaa käytettiin esteettisten tarkoitusten lisäksi myös lääketieteellisiin tarkoituksiin. Tänä aikana valmistettiin ensimmäiset meikkivoiteet sekä puuteripuuderit, rouge ja huulikynät. Kosmetiikan käyttö lähti renessanssin aikana kunnolla käyntiin öljyvärimaalauksen suuren suosion myötä. Taiteilijat käyttivät usein mineraaleilla, mineraaleilla ja jauhetuilla mineraaleilla värjättyjä pigmenttejä halutun värin saavuttamiseksi. Tämän seurauksena renessanssin aikana eläneet ihmiset alkoivat jäljitellä renessanssimaalareiden ulkonäköä käyttämällä kosmetiikkaa kasvonpiirteidensä korostamiseksi. Kosmetiikan laajamittaista käyttöä renessanssin aikana kritisoitiin jonkin verran, sillä monet ihmiset pitivät tällaisia käytäntöjä turhamainen ja narsistinen. Kosmetiikan käyttöön liittyi myös uskonnollisia huolenaiheita, ja paavi Innocentus VIII tuomitsi kosmetiikan käytön vuonna 1592. Kritiikistä huolimatta kosmetiikkaa käytettiin edelleen laajalti koko renessanssin ajan.

1700-luku: modernin meikin synty.

1700-luvulla meikit saivat modernin muodon modernin teknologian ansiosta. Vuonna 1770 pariisilainen kemisti Nicolas Francois Dubois havaitsi, että lyijykarbonaattia voitiin nesteeseen sekoitettuna käyttää kasvojen valkaisemiseen. Dubois patentoi pian keksintönsä, joka oli ensimmäinen kaupallisesti saatavilla oleva kosmeettinen tuote. Dubois’n “valkaisevaa” jauhetta käyttivät pian sekä miehet että naiset vaalentamaan ihon sävyä, ja naiset käyttivät sitä myös kasvoillaan peittääkseen virheitä ja luonnollisia pisamiaan. Ranskalainen valmistaja Bourjois oli vastuussa seuraavasta suuresta innovaatiosta kosmetiikan maailmassa. Bourjois kehitti vuonna 1884 ensimmäiset huulipunat, joita naiset käyttivät huuliensa värjäämiseen ja punoittamiseen. Bourjois’n huulipunissa käytettiin alun perin karmiinipigmenttiä, joka on hyönteisissä esiintyvä luonnollinen pigmentti. Synteettisten väriaineiden kehittämisen jälkeen Bourjois alkoi käyttää niitä huulipuniensa valmistuksessa. Bourjois’n huulipunista tuli pian erittäin suosittuja, ja niitä käyttivät sekä miehet että naiset: naiset käyttivät tuotetta ensisijaisesti huultensa punoittamiseen ja miehet huultensa värjäämiseen. Kosmetiikkateollisuutta mullistivat 1800-luvulla myös synteettisten aineiden keksiminen ja uusien teknologioiden keksiminen. Tämän kehityksen ansiosta kosmetiikkaa voitiin valmistaa paljon halvemmalla ja nopeammin, mikä teki siitä helpommin kaikkien yhteiskuntaluokkien naisten saatavilla. Näiden läpimurtojen myötä kosmetiikkateollisuus muuttui, ja kosmetiikkaa käyttävien naisten määrä kasvoi dramaattisesti.

1900-luku: teknologian kehitys

1900-luku toi mukanaan uusia teknologisia innovaatioita kosmetiikan alalla, jotka muuttivat ikuisesti tapaa, jolla tuotteita valmistettiin ja käytettiin. Vuonna 1909 valmistettiin ensimmäiset kaupalliset huulipunamerkit, joiden nimet olivat “Blush of Youth” ja “Indian Rosewater”, ja niitä sai vain 1 dollarilla. Myös kaupalliset hiusvärit otettiin käyttöön 1900-luvun alussa, ja ensimmäisen pysyvän hiusvärin patentoi newyorkilainen kampaaja Eugene Schueller vuonna 1907. Vuonna 1912 Schueller perusti yrityksen, josta tuli myöhemmin maailman suurin kosmetiikkayhtiö: L’Oréal. Kaupalliset hiusvärit tulivat kuitenkin laajalti saataville vasta 1930-luvulla teknisen kehityksen puutteen vuoksi. 1900-luvun alkupuolella kosmetiikkateollisuus koki kukoistuksen, ja kosmetiikkaa käyttävien naisten määrä kasvoi valtavasti. Tämä johtui siitä, että kosmetiikkaa oli paljon helpommin saatavilla ja edullisemmin tiettyjen teknologioiden laajamittaisen käytön ansiosta.

Päätelmät

Kosmetiikkaa on käytetty moniin eri tarkoituksiin kaikissa kulttuureissa kautta historian. Muinaiset egyptiläiset käyttivät kosmetiikkaa suojellakseen ihoaan auringon haitallisilta UV-säteiltä, kun taas renessanssin naiset käyttivät kosmetiikkaa keinona jäljitellä taidemaalareiden ulkonäköä. Nykyaikana kosmetiikkaa käytetään monenlaisiin tarkoituksiin, muun muassa ulkonäön parantamiseen. Kosmetiikkaa käyttävät nykyään laajalti sekä miehet että naiset, ja tuotteita on huulipunasta ja ripsiväristä meikkipohjaan ja luomiväriin. Meikkauksen historia on pitkä ja kiehtova, ja nykyaikainen meikkaus on kehittynyt erilaisista aineista, joita on levitetty kasvoille tai vartalolle luonnollisten piirteiden korostamiseksi tai peittämiseksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *